Vakkennis en kantoorruimte gecombineerd

Geplaatst op: 10/10/2017

Soprema geeft het goede voorbeeld met ‘Club Expert’

In Grobbendonk opende Soprema zopas zijn nieuwste trainingscentrum voor erkende waterdichtings- en isolatieopleidingen. Voor deze opdracht ging het bedrijf in zee met aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek. Assymetric Architectes Associés zorgde voor het opvallende ontwerp en Geert De Bruyn van GDb engineering was verantwoordelijk voor de technieken. Samen dachten ze het concept uit voor ‘Club Expert’. Met deze naam wil Soprema de nadruk leggen op het belang van technische expertise binnen een familiaal kader.

Door de snelle groei die Soprema de laatste jaren doormaakte, was er niet alleen dringend nood aan meer opleidingsruimte, maar ook aan meer plaats voor het personeel. Dit vormde dan ook de ideale gelegenheid om de bouw van dit nieuwe kenniscentrum te koppelen aan de creatie van nieuwe kantoorruimte. Tegelijkertijd werden de bestaande kantoren gerenoveerd en geïntegreerd in een nieuw totaalconcept. “Het nieuwe opleidingscentrum is ook een inspiratiebron voor professionals, waarbij kennisoverdracht een van de belangrijkste drijfveren is. Van beginner tot expert, we zorgen voor een programma op maat voor diverse soorten waterdichting en isolatie,” aldus Leo Hoekstra, CEO Soprema North-West Europe. Soprema wilde niet enkel een kantoorgebouw en trainingscentrum, maar ook een plaats waar genetwerkt kan worden: daarom werden er in de inkomhal gezellige 'meeting corners' geïnstalleerd om informeel te vergaderen, is er een bar met tapkraan voor events, een auditorium, een praktijkhal, enz. Het werd een ontmoetingsplek voor vaklui van dakdekker tot architect. Een mooie meerwaarde werd gecreëerd door speciale aandacht te besteden aan nieuwe arbeidsorganisatieconcepten als flexwerkkantoren, brainstormruimtes, overlegplekken, ...

Multifunctioneel

Het resultaat is een multifunctioneel complex dat verschillende blokvormige volumes verbindt. Centraal is er een inkomhal met een asymmetrische gevel in gestapelde stenen in grijstinten. De inkomhal geeft toegang tot de kantoorruimtes, een auditorium en de praktijkhal. Als rustgevend element werd bij de ingang een strakke waterpartij opgetrokken. Opvallend is dat voor elke zone een andere gevelstijl werd gehanteerd waardoor bezoekers van buitenaf al een duidelijk beeld krijgen van de verschillende functionaliteiten. De praktijkhal, waar opleidingen gegeven worden, kreeg langs de buitenkant een afwerking met horizontale panelen in lichtgrijs staal, donkere raamprofielen en bijpassende structurele zonwering. De eenvoudige stalen draaitrapconstructie achteraan vervolledigt de industriële look. Voor de kantoorruimte links van de ingang werd gekozen voor wit stucwerk, met eveneens donkere raamprofielen en zonwering. Het volume op de verdieping werd deels open gelaten voor een dakterras. De gevel loopt door langs deze open ruimte, maar wordt onderbroken door raamuitsparingen, een trompe l’oeil die het geheel een elegant uitzicht geeft. “We zijn ook erg trots op het gebogen verticaal groendak, een echte eyecatcher,” bekent Leo Hoekstra. De groenstructuur, gerealiseerd door IBIC, een dochterbedrijf van Soprema, begint op straatniveau en buigt naar boven toe af in een groendak. Rechts van de inkomhal is er ten slotte nog een volume met kantoorruimte. Dit deel werd uitgevoerd in donkergrijze horizontale panelen. De raamprofielen en de structurele zonwering kregen hier een zachtere, grijze tint, waardoor het geheel samenhang krijgt.

Verscheidenheid aan materialen

Het interieur van de kantoorruimtes en de inkomhal werd uitgevoerd in verschillende materialen, maar vooral hout en glas vallen op. In de vergaderzalen werden de muren afgewerkt met een horizontale, donkere houtstructuur en met horizontale houten latjes. Een goed voorbeeld daarvan is de monumentale houten wand die van het gelijkvloerse niveau via een vide vlekkeloos doorloopt tot in de vergaderzaal op de verdieping. Voor de kantoren werd gekozen voor een rustiger effect met strakke, witte wanden. Soprema koos niet voor individuele kantoorruimtes, maar voor verschillende kantoorvolumes, wat flexibel werken mogelijk maakt. “We willen samen met onze klanten groeien en voorzien daarom niet alleen opleidingsmogelijkheden, maar ook extra ‘flexdeskkantoorruimtes’ voor het groeiende team,” zegt Leo Hoekstra. De grotere kantoorvolumes kunnen gebruikt worden als vergaderzaal of voor teamwerk, kleinere ruimtes lenen zich dan weer meer tot geconcentreerd werken. Her en der werden speelse zithoekjes ingericht met knusse zetels en tapijten in aardetinten, ideaal voor informele gesprekken tussen collega’s. Een ander speels element zijn de witte plantenbakken met sanseveria’s die her en der terugkeren. De kantoren worden afgebakend door glazen wanden waar het Soprema-logo in geëtst werd. De verbindende gangen en trappen zijn veelal uitgevoerd in (mat) glas. Op het verdiep werd een wandelgang met glasvloer gerealiseerd, gespiegeld door een glazen plafond. Licht en ruimte worden zo optimaal benut. Ook voor de vloeren werden verschillende materialen gebruikt. In de vergaderzalen vinden we geluiddempend tapijt terug, in de gangen kopsparket. Het auditorium werd uitgerust met de modernste audiovisuele technieken en volledig uitgevoerd in hout voor een optimale akoestiek. Opbouw- en inbouwspots in de kantoren worden afgewisseld met meer opvallende verlichtingselementen boven de zithoeken. De grote vergaderzaal op de benedenverdieping valt op door de indirecte blauwe ledverlichting. De praktijkhal ten slotte is uitgevoerd in de typische industriële stijl: gietvloer, hoog plafond en ruwe wanden. In deze ruimte kan in de beste omstandigheden praktijkles gegeven worden.


Technische fiche Soprema trainingscentrum - Grobbendonk

Opdrachtgever: Soprema - Grobbendonk
Ontwerp: Asymmetric Architectes Associés - Orbais
Studies stabiliteit: Mathieu Gijbels - Opglabbeek
Energieconsultant en EPB-verslaggeving: Geert De Bruyn
Veiligheidscoördinatie: PHJ Consultancy BVBA - Antwerpen
Vloeroppervlakte: 2.600 m²
Start bouwwerken: mei 2016
Einde bouwwerken: juni 2017
Investering: 2,5 miljoen euro
Hoofdaannemer: Mathieu Gijbels - Opglabbeek

MEER: HERFST 2017