Cornerstones bouwt assistentiewoningen met een visie

Geplaatst op: 18/04/2018

Cornerstones koos resoluut voor een elegante woonvorm op maat van actieve 65-plussers. De visie: bewoners samenbrengen en een actief sociaal leven stimuleren binnen een bruisende stadskern. In deze moderne residentie staan circulatie en beleving centraal en wordt alles in het werk gesteld om de bewoners uit hun cocon te halen. Daartoe werden er op strategische plaatsen ontmoetingsplekken gecreëerd waar de bewoners ook bezoek kunnen ontvangen. Ook de ontspanningsruimte op het gelijkvloerse niveau, die een open zicht biedt op zowel het Molenweideplein als op het binnenplein, is geënt op samenkomen. Het binnenplein werd zo ontworpen dat het door het gebouw omsloten wordt en beschutting krijgt, maar tegelijkertijd ook weer het contact bevordert. De groene zone werd slim onderverdeeld in verschillende buitenkamers met onder meer een petanquebaan, beplanting en zitbanken zodat de bewoners elkaar ook hier kunnen vinden. In een volgende fase zorgt de gemeente Lanaken ervoor dat de aanleg van de straatkant vloeiend aansluit bij dit uitnodigende binnenplein.

Ontwerp en gevelbeeld

“De ligging van het bouwterrein vormde een belangrijk uitgangspunt,” aldus Bram Nickmans van d&d architecten, “en we zijn erin geslaagd om de beperkingen van het terrein om te buigen in een pluspunt.” Het ingesloten terrein dwong de ontwerpers immers om flink out of the box te denken. d&d architecten besloot om het gebouw op te delen in drie vleugels rond het binnenplein en laat de bewoners zo optimaal genieten van hun privacy binnen een tijdloze architectuur. Er wordt gespeeld met open ruimte en groen en maximale lichtinval. Ook moest een niveauverschil van maar liefst twee meter op een creatieve manier overbrugd worden. De verschillende zones van het groene binnenplein zijn daarom opgedeeld in verschillende niveaus die verbonden worden door hellende paden en dus prima toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Ook in het gebouw zelf zorgen brede gangen, deuren en liften voor maximale toegankelijkheid. Alle flats zijn licht en praktisch ingericht en ze werden afgewerkt met kwalitatieve, duurzame materialen. Het gevelbeeld weerspiegelt de huisstijl van d&d architecten en valt op door een spel van horizontale lijnen en donkere en lichtere vlakken. De Borlo-gevelsteen van Steenfabriek Nelissen speelt daarin een belangrijke rol. Langs de straatkant aan het Molenweideplein sluit het gebouw naadloos aan op de klassieke gevelrij, onder meer door een hellend dak. Het is voor de bezoeker meteen duidelijk dat er veel meer schuilgaat achter deze gevel. De ontspanningsruimte op het gelijkvloers verbindt het binnenplein met de straatkant door grote glaspartijen. Op het ondergrondse niveau: parkeergelegenheid, bergplaatsen en een aantal faciliteiten. “Licht wordt hier slim binnengeleid via een videpatio die meteen ook de verbinding maakt met de cafetaria,” voegt Samantha Corporaal van d&d architecten toe. Maar de absolute blikvanger is voor haar toch het groene binnenplein.

Techniek en innovatie

Alle flats hebben een eigen digitaal platform met een waaier aan functies. Bewoners kunnen via hun tablet of smartphone diensten reserveren, maaltijden bestellen, hun zorgfiche consulteren, … Daarbovenop heeft elke flat een eigen noodoproepsysteem en is er toegangscontrole en een inbraak- en branddetectiesysteem. Het gebouw is energiezuinig, met een centrale stookplaats die optimaal gepositioneerd werd ten opzichte van de woonunits. Elk appartement heeft een eigen regelunit waarmee de bewoners zelf de gewenste temperatuur voor hun eigen flat kunnen instellen. Het gebouw heeft een centraal ventilatiesysteem C+ en werd ook optimaal geïsoleerd.

Werforganisatie en samenwerking

Aannemer Vanhout, die ervaring heeft met projecten van deze grootte, is erin geslaagd de werf prima te organiseren. Door de werken goed te faseren heeft de omgeving weinig hinder ondervonden en werd de deadline ook probleemloos gehaald. Frederick Valckenborg van Vanhout verduidelijkt: “De laatste noodzakelijke activiteiten voor oplevering werden afgehandeld via de LEAN-methode, waardoor alles vlot afgerond kon worden. Omdat de werf ingesloten lag, besloten we om de bouwmaterialen just-in-time af te roepen en zorgden we ervoor dat niet gebruikt materieel niet op de werf bleef liggen.” De samenwerking tussen Cornerstones, d&d architecten, aannemer Vanhout, studiebureau CES en de gemeente Lanaken verliep zeer goed. Bram Nickmans besluit dat de goede communicatie daarin een zeer belangrijke rol speelde. “Alle partijen zaten regelmatig rond de tafel om te overleggen. Bij projecten van deze grootteorde is het noodzakelijk dat alle partijen nauw samenwerken om tot een mooi resultaat te komen.” De bewoners van Residentie Molenhoek kunnen nu met volle teugen gaan genieten van de prachtige omgeving die voor hen gecreëerd werd.


Technische fiche Residentie Molenhoek

Opdrachtgever: Cornerstones Development CVBA - Lanaken
Ontwerp: Drieskens & Dubois Architecten - Hasselt
Studies stabiliteit: B.T.A. Ingenieurs - Hasselt
Studies technieken: Vadutec, CES - Lanaken
Veiligheidscoördinatie: Adviesbureau Dirk Degroof - Putte
Epb-verslaggeving: CES - Lanaken
Start werken: mei 2016
Einde werken: november 2017
Vloeroppervlakte: 6.000 m² 
Investeringsbedrag: 10 miljoen euro
Algemene aannemer: Vanhout - Geel

MEER: LENTE 2018