De Chocoladefabriek krijgt residentiële herbestemming

Geplaatst op: 18/04/2018

De Chocoladefabriek in Nerem is een begrip in de regio. Het statige, langgerekte industriële pand heeft ruim 100 jaar geschiedenis op de teller. Uniek is de fraaie detaillering in art nouveau stijl, met als hoogtepunt het sierlijke waaiervormige glasraam boven de centrale inkompartij. Iedereen heeft het over ‘De Chocoladefabriek’, omdat Florent Rosmeulen er in 1911 startte met het maken van chocolade en ook zelf de plannen voor het gebouw uittekende.

Dit najaar nemen de eerste bewoners hun intrek in de ‘De Chocoladefabriek’. Er worden niet minder dan 13 verschillende woontypes aangeboden, in oppervlakte variërend tussen 83 en 256m². ‘De Chocoladefabriek’ is erkend als waardevol gebouw, maar niet geklasseerd als monument. Luk Santermans, architect bij a2o: “We gingen op zoek naar waardevolle elementen in het gebouw en vonden naast het opvallende glasraam kunstig gesmede trapleuningen, een hefbrug en een liftmotor in de kelder”. Er zijn 3 plateaus (kelder, gelijkvloers en 1e verdieping) met een opmerkelijk strak raster van 3,5m. De hoogte tussen de plateaus bedraagt ±5m. Het toepassen van een betonskeletstructuur was zeer vernieuwend toen het gebouw werd opgetrokken. “Nader onderzoek toonde een gladde wapening en relatief dunne vloerplaten,” geeft Luk Santermans aan.

Voorrang aan authenticiteit

Bij het uitwerken van het concept voor de herbestemming besliste het ontwerpteam al vlug tot het maximaal respecteren van het gebouw met behoud van het raster en de authenticiteit van de uitstraling. “Eén van de belangrijkste uitdagingen was de circulatie in het gebouw,” licht Luk Santermans toe. “Een centrale gang intekenen vonden we geen optie. Daarom is er geopteerd om gebruik te maken van de centrale toegang met trap en lift, gekoppeld aan de bouw van een 4m brede overdekte straat op het dak. Zo verzekeren we de toegang tot de wooneenheden van bovenaf. Voor het glazen inkomvolume liggen dan privatieve dakterrassen, zodat we het aanzetten van terrassen tegen de gevels konden vermijden”.

Voor de wooneenheden op het gelijkvloerse niveau zijn individuele toegangen in de voorgevel ingetekend.

Toekomstgerichte renovatie

Bij het ontwerp ging uiteraard ook heel wat aandacht naar hedendaags wooncomfort. Maximaal isoleren lag voor de hand, maar zonder afbreuk te doen aan het karakter van het gebouw. Bijgevolg moest aan de binnenkant ingegrepen worden met vloer-, wand en plafondisolatie. Vanzelfsprekend kreeg ook het dak een toekomstgerichte isolatielaag toebedeeld. Voor de achtergevel was isoleren aan de buitenzijde mogelijk, gecombineerd met een afwerking in sierpleister. Het buitenschrijnwerk is vervangen binnen de bestaande gevelopeningen. De ramen met glasvlakverdeling zoals ze laatst stonden zijn hernomen voor replica’s in aluminium.

Het akoestisch comfort is geoptimaliseerd door verzwaard plaatmateriaal in de tussenwanden en de ontkoppeling van vloeren en plafonds in de wooneenheden.

Positieve ervaring met bouwteam

Renotec trad op als hoofdaannemer omdat het een herbestemmingsproject betreft van industrieel erfgoed met enige waarde. Sofie De Deckere, directeur restauratie & herbestemmingen bij Renotec: “Verschillende gespecialiseerde takken binnen Renotec – zoals betonrenovatie - zijn in het project betrokken om hun expertise in het bouwteam met a2o architecten in te brengen. Door al in een vroege fase van het project samen te werken, waren er heel wat opportuniteiten om de kwaliteit te verhogen en budget te besparen.”

Eén van de pareltjes bij de uitvoering is de reconstructie van het prachtige glasraam, want het oorspronkelijke was niet meer te redden als gevolg van scheurtjes in het glas en het loslaten van de hechtingen op de loodstructuur.

Ook de liften vormden een uitdaging. “Voor de nieuwe liften moesten de bestaande liftputten uitgediept worden. Daarbij zijn we op oude funderingspalen gestoten. In nauw overleg met de stabiliteitsingenieur kwamen we op korte tijd tot een creatieve oplossing,” verduidelijkt Geert Janssens, project manager Renotec.

Ook het glazen dakvolume prikkelde het vakmanschap. “De positionering van de nieuwe constructie moest precies gebeuren ten opzichte van het oude betonskelet,” commentarieert Geert Janssens. “We hebben heel precies de assen uitgezet en de bestaande skeletstructuur in kaart gebracht, om de optimale steunpunten te vinden.” “Het werd een boeiende leerschool voor de bouwteamsamenwerking,” besluit Sofie De Deckere. “Een heel positieve ervaring die binnenkort al een vervolg krijgt!”.

Individuele woonbeleving

Interieurarchitect Pascal Segers, Pas Interieurconcepten Bvba, creëerde niet alleen het modelappartement, hij waakt bovenal over een subtiel evenwicht tussen de ruimtelijke dimensies en de inrichting. “Door het weglaten van bepaalde deuren en het inkorten van wanden komt het karakter van het gebouw niet alleen beter tot uiting, de looks worden bovendien versterkt. Daarom blijven zelfs het originele pleisterwerk en het industriële schilderwerk waar mogelijk behouden. Het conserveren van wat waardevol is uit het verleden staat voorop als basis voor de uiteindelijke inrichting en aankleding,” besluit Pascal Segers.


Technische fiche de Chocoladefabriek

Opdrachtgever: De Chocoladefabriek nv
Ontwerp: a2o-architecten - Hasselt
Ontwerp park: Tuinen Daenen - Tongeren
Studies stabiliteit: Studiebureau Peeters - De Belder - Hasselt 
Ingenieursbureau technieken: AE+ Engineering - Sint-Truiden
Veiligheidscoördinatie & EPB-verslaggeving: Steto - Tessenderlo 
Interieurarchitect: Pas  Interieurconcepten - Dilsen - Stokkem
Bruto vloeroppervlakte: ±6.000m² 
Start bouwwerken: 2016
Einde bouwwerken: 2018
Investering: bouwkost ± 7 miljoen euro
Hoofdaannemer: Renotec, divisie ‘restauratie & herbestemmingen’

MEER: LENTE 2018