Zomer 2018

Maximaal opgaan in het gegeven

Martin’s Rentmeesterij is een luxehotel in het hart van een uitzonderlijke historische site: de Landcommanderij Alden Biesen. Het hotel opende in juni 2018 zijn deuren en biedt een exclusieve belevenis waarin cultuur, gastronomie, ontspanning en aangenaam vertoeven naadloos samengaan.

De naam is een merk

Bij Residentie Bene in Genk is de naam zelfs een handelsmerk. Ontwikkelaar SOM Project geeft hiermee nog eens een visitekaartje af. Residentie Bene is Bijna Energie Neutraal volgens de komende verplichte standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en zelfs in heel Europa. “Wij denken vooruit en bouwen Residentie Bene nu al volgens deze normen”, luidt het bij de bouwheren.

Blikvanger aan de Ring

Wie op de ring rijdt in Hasselt kan er niet naast kijken, sinds kort opende QCI een imposant Retail complex , de vestigingen van Albert Heijn, speelgoedhandel ToyChamp, Action en Jysk vonden er hun onderdak. Het project is een ontwikkeling van QC1  NV en  een ontwerp van HVC-architecten Hasselt met als aannemer WILLY NAESSENS uit  Tessenderlo. Het bouwbudget bedroeg meer dan 11 miljoen euro

Lente 2018

De Chocoladefabriek krijgt residentiële herbestemming

De Chocoladefabriek in Nerem is een begrip in de regio. Het statige, langgerekte industriële pand heeft ruim 100 jaar geschiedenis op de teller. Uniek is de fraaie detaillering in art nouveau stijl, met als hoogtepunt het sierlijke waaiervormige glasraam boven de centrale inkompartij.

Cornerstones bouwt assistentiewoningen met een visie

Op een verloren hoek midden in het bruisende centrum van Lanaken realiseerde Cornerstones met Residentie Molenhoek een prestigieus en innovatief woonproject: vijfenzestig assistentiewoningen rondom een groene oase. Voor dit woonzorgproject ging Cornerstones in zee met d&d architecten uit Hasselt.

Laatste reis door de duinen

Naast de stedelijke begraafplaats in Lommel verrees de voorbije maanden een uniek stuk duinenlandschap. Het is de drager voor het Noord Limburgse crematorium Stuifduin in Lommel.

Winter 2017

Intellisol informeert en leert met nieuwe bedrijfspand

Langs de Maastrichtersteenweg, vlak voor het binnenrijden van Maaseik, bouwde Intellisol een gloednieuw bedrijfsgebouw. Niet zomaar één. Met z’n wit-zwartarchitectuur trekt het de aandacht, met z’n concept wil het informeren en leren en met z’n ingebouwde technologie is het een uitgelezen visitekaartje voor de bouwheer, die gespecialiseerd is in energiezuinige technieken. Al die techniek maakt van het gebouw meteen het eerste energiepositieve bedrijvencentrum in Vlaanderen.

Kunstenaarsstudio is kiem voor nieuwe invulling van terreinen Zoo van Zwartberg

De (terreinen van de) Zoo van Zwartberg verrijst als een Phoenix uit zijn as. In de komende jaren worden de terreinen opnieuw een dierenpark: La Biomista, naar de visie van Koen Vanmechelen. De kunstenaar bouwde er al zijn studio als kiem voor de verdere herontwikkeling van de site. De opmerkelijke zwarte sculptuur draagt de signatuur van Mario Botta en BURO B.

Hyundai krijgt nieuw gebouwencomplex en eigen straat in Tessenderlo

Hyundai Construction Equipment opende zopas zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in Tessenderlo. Het complex vond als eerste een plek op het gloednieuwe bedrijvencentrum Genebos. De vestiging moet een hoofdrol gaan spelen in de Europese verdeling van graafmachines, vorkheftrucks en wisselstukken. Voor de bouw ervan ging Hyundai in zee met studiebureau Groep Infrabo en aannemer Cordeel Hoeselt.

Herfst 2017

Functionaliteit ontmoet schoonheid

Eind september verhuisden de politiezones Balen - Dessel - Mol naar een nieuw gebouw aan de Guido Gezellestraat in Mol. LAVA Architecten tekende present voor het bijzondere ontwerp. Aannemer Houben realiseerde het project. 

Zwart-wit kader voor hoge winkelbeleving

Eerder uniek is de keuze om de winkel aan te vullen met Yummi. De brasserie in het beglaasde volume van het pand is een aanvulling op de winkelbeleving. “Klanten kunnen er na het winkelen bijvoorbeeld nog terecht voor een tas koffie.

Vakkennis en kantoorruimte gecombineerd

In Grobbendonk opende Soprema zopas zijn nieuwste trainingscentrum voor erkende waterdichtings- en isolatieopleidingen. Voor deze opdracht ging het bedrijf in zee met aannemer Mathieu Gijbels uit Opglabbeek.

Eigen stek voor onderzoekers op PXL

Hogeschool PXL vaart al enkele decennia een eigenzinnige, innoverende koers in het onderwijslandschap. De hogeschool zet in op synergieën tussen onderwijs en het beroepsveld.

ISO•Façade = ontwerpvrijheid + onberispelijke isolatieschil

Creativiteit in baksteen botst vaak op heel wat limieten: de zwaartekracht, de beperkingen van het vakmanschap, dikke isolatiepakketten, … Het isolerende gevelsysteem ISO•Façade maakt komaf met die beperkingen en opent zo een wereld aan mogelijkheden met baksteen.

Stelplaats De Crutzen is duurzaam toonbeeld

De Lijn Limburg heeft zijn vertrouwde thuisbasis naast het station van Hasselt deels ingeruild voor een nieuwe state of the art stelplaats net buiten de grote ring. Op het 60.000m² grote terrein De Crutzen in de buurt van de Brico en het Hasseltse containerpark bouwde het consortium Hermes Infrastructure een duurzaam project.

Nieuwe thuis voor Ziekenhuis Maas & Kempen

Na 10 jaar plannen en bouwen heeft het Ziekenhuis Maas & Kempen in september zijn intrek genomen in een gloednieuw ziekenhuis. Een uniek feit. De bouw van een nieuwbouw ziekenhuis is niet alledaags.

Twee Limburgse monumenten in ere hersteld

Dit najaar zijn de restauratiewerken aan de Dorpermolen in Opoeteren en de gevels van Greenville – het voormalige hoofdgebouw van de mijn in Houthalen – afgerond.

Zomer 2017

Doordacht en creatief hergebruik

Aan de Spaalderweg in Riemst opende De Kringwinkel De Koop begin april een nieuw winkelpunt. Geen winkel in de rij, maar één op een bijzondere locatie, in bijzondere materialen en in een architectuur die zich laat opmerken.