Doordacht en creatief hergebruik

Geplaatst op: 10/10/2017

Buro B bouwt nieuwe kringwinkel in gerecycleerde materialen

Aan de Spaalderweg in Riemst opende De Kringwinkel De Koop begin april een nieuw winkelpunt. Geen winkel in de rij, maar één op een bijzondere locatie, in bijzondere materialen en in een architectuur die zich laat opmerken. Een en ander is het gevolg van de ontwerpvisie van BURO B. Het Genkse architectenbureau vertaalde de doelstellingen van De Kringwinkel in het gebouw: milieu, hergebruik en tewerkstelling. Aannemer Habenu – van de Kreeke ging de uitdaging aan om het opmerkelijke concept te realiseren. Nelissen Steenfabrieken, C-Systems en Ebema creëerden meerwaarde met afgedankte materialen.

 

OVAM stelde de ambitieuze doelstelling om tegen 2022 voor iedere Vlaming 7 kilo hergebruik te realiseren. In plaats van te storten moeten we dus massaal onze ongebruikte goederen een nieuwe bestemming geven. En dat is nu net waar de Vlaamse Kringwinkels zich in specialiseren. Om de OVAM-doelstelling ook in Riemst waar te maken, bleek er nood aan een lokale kringloopwinkel. Aangezien Riemst in het werkingsgebied van De Kringwinkel De Koop ligt, was de organisatie uit Genk aan zet om een lokaal winkelpunt op te zetten. Doorgaans zoeken De Kringwinkels naar een bestaand pand om hun winkel in te richten. “Maar in Riemst stelde zich een opportuniteit bij het containerpark. Op het aanpalende perceel van de gemeente was de mogelijkheid een winkel te bouwen. Dat biedt het voordeel dat er synergie tussen containerpark en De Kringwinkel mogelijk is: mensen die hun goederen naar het containerpark brengen, worden tot nadenken aangezet. Is wat ik bij heb wel echt afval? En omgekeerd heeft De Kringwinkel ook afval. Dat kan onmiddellijk via het containerpark gesorteerd afgevoerd worden,” licht Rob Gijsenberg de opportuniteit toe.

Visie vertaald in architectuur

De Kringwinkel De Koop schreef een ontwerpwedstrijd uit om een architect voor het nieuwe winkelpunt te vinden. De organisatie had 1 miljoen euro veil om het winkelprogramma te realiseren. Ze had daarbij de stellige wens een passiefwinkel te bouwen waarin de drie doelstellingen van de organisatie vertaald zijn. Een pittige uitdaging waar Rob Gijsenberg en Kurt Goris van BURO B wel goesting in hadden. Het ontwerpteam vertaalde de visie van De Kringwinkel letterlijk in de architectuur. Het resultaat is een no-nonsense blokvormig volume dat de aandacht trekt met zijn gevelmaterialen. Het is een bonte verzameling van gerecupereerde bouwmaterialen: reststukken van de productie van gevelsteenstrips bij Nelissen Steenfabrieken, foutief gemeten ramen van C-Systems, afgedankte binnendeuren van de klanten van De Kringwinkel en stalen van de toonparken van Ebema. Voor de inrichting verwerkten de ontwerpers paletten tot baliemeubel dat zelfs via de wand doorloopt tot in het plafond om te eindigen in de balustrade op de eerste verdieping. “We zijn zelfs zo ver gegaan om ook voor de inrichting van de functionele ruimtes rekening te houden met hergebruik. De maatvoering van ruimtes als de keuken, kantoren of de sociale ruimtes van de medewerkers kon nog aangepast worden aan ‘vondsten’ die bruikbaar zouden zijn in het gebouw. Zo hebben we heel concreet een binnengebrachte keuken kunnen plaatsen en in het atelier is een aanpassing gebeurd aan de indeling om een ingeleverde gootsteen te gebruiken. Spatwanden zijn uitgevoerd in stockoverschotten die we op de kop konden tikken bij een tegelhandel,” vertelt Kurt Gooris.

Energieneutraal gebouw

Om het milieuaspect nog verder uit te diepen namen de ontwerpers Geert De bruyn onder de arm om het gebouw energieneutraal te maken. “Verwarmen en koelen gebeurt volgens het principe van betonkernactivering. Het systeem haalt zijn energie met een warmtepomp uit een BEO-veld bestaande uit 5 boringen van 100m diep. Opmerkelijk voor De Kringwinkel is dat we de buisjes voor de betonkernactivering niet in het plafond maar in de vloer hebben verwerkt. De ventilatie gebeurt met een D-systeem uitgerust met warmtepomp en warmtewiel. Door ook nog een pv-installatie aan te vullen aan dit energieconcept, komen we tot een energieneutraal gebouw,” vertelt Rob Gijsenberg. De technische installatie is volledig KNX-gestuurd. De technieken en de isolatie zijn overigens de enige nieuwe producten in het volledige gebouw. Al de rest is hergebruik met uitzondering van enkele details.

 

Technische fiche De Kringwinkel De Koop - Riemst

Opdrachtgever: De Kringwinkel De Koop – Genk
Ontwerp: Buro B architectuur & interieurdesign – Genk
Studies stabiliteit: AB Associates - Hasselt
Studies technieken en EPB-verslaggeving: Geert De bruyn
Veiligheidscoördinatie: Thijco – Bilzen
Vloeroppervlakte: 800m²
Start bouwwerken: eind 2015
Einde bouwwerken: maart 2017
Investering: 1 miljoen euro
Hoofdaannemer: Habenu - van de Kreeke Bouw – Beringen